dinsdag 17 april 2012

Waarom de oplossing van Richard Koo niet gaat werken - Felix Salmon

Volgens Felix Salmon zal de oplossing van Ricard C. Koo voor de eurocrisis, waar ik gisteren over berichtte, niet werken. Zie de link onderaan dit bericht. Waarom niet? Omdat je wel kunt verbieden dat bijvoorbeeld Spaanse fondsbeheerders Duitse obligaties kopen, maar daarmee heb je er nog niet voor gezorgd dat ze in plaats daarvan de Spaanse obligaties kopen. Ze kunnen immers ook uitwijken naar andere private kredietinstrumenten met hoge zekerheid die aantrekkelijker zijn dan de Spaanse obligaties. En die zullen er volgens Salmon altijd wel zijn. En als ze dat doen is de balansrecessie in Spanje dus niet opgelost.

Wat dan wel te doen? De controle op kapitaalsstromen nog meer uitbreiden, zodat de Spaanse fondsbeheerders, in dit voorbeeld, eigenlijk gedwongen worden om de Spaanse overheidsobligaties te kopen? Hm. Salmon is voor de invoering van euro-obligaties:
De oplossing voor dit probleem bestaat uit euro-obligaties. Als alle eurozonelanden zichzelf gezamenlijk en elk voor zich zouden financieren, dan zouden de kosten van de Europese overheidsschulden zeer laag zijn en zou er in Spanje geen fiscale crisis bestaan.
Why Richard Koo’s idea won’t save the Eurozone | Felix Salmon:

'via Blog this'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten