zondag 7 september 2014

Zondagochtendmuziek - A. Schnittke - Hommage a Stravinsky, Prokofiev and Shostakovich

De Russische componist Alfred Schnittke (1934-1998) werd geboren in de Wolga-Duitse Republiek, een Duitstalige enclave in de Sovjet-Unie. Zie hier voor meer over de geschiedenis van dat gebied en zijn bevolking. Zijn joodse vader was geboren in Frankfurt en zijn moeder was Wolga-Duits. Het gezin verhuisde in 1946 naar Wenen, waar Schnittke sterk werd beïnvloed door de muziek van Mozart en Schubert. Maar twee jaar later begon hij zijn muzikale opleiding aan het Moskouse Conservatorium.

Zijn muziek werd aanvankelijk door het Sowjet-bewind niet gewaardeerd, waardoor hij zich moest toeleggen op het componeren van filmmuziek. Maar toen al en later, toen er wat meer artistieke vrijheid kwam, schreef hij een omvangrijk oeuvre, ondanks voortdurende gezondheidsproblemen. Hij doorstond verschillende beroertes, ook nog nadat hij in 1990 naar Hamburg verhuisde

Hij werd begraven op de Novodevichy begraafplaats in Moskou, waar ik vijf, zes jaar geleden als toerist heb rondgelopen en waar je langs de graven van Tsjechow, Boelgakov, Eisenstein, Gogol, Prokofjev en Sjostakovich wandelt. En langs die van allerlei meer of minder dubieuze Sowjethelden. Ik moet dus ook het graf van Schnittke daar hebben gezien, maar heb daar geen herinnering aan. Ik moet misschien nog een keer terug, nu ik me steeds meer ga interesseren voor zijn muziek.

Bijna twee maanden geleden kwam al zijn Pianokwintet langs. Nu deze curieuze Hommage aan Stravinsky, Prokofjev en Sjostakovich voor piano zeshandig. Nogal bibberig opgenomen in de Tivoli Concertzaal in Kopenhagen. Maar wat een mooi stuk en wat mooi uitgevoerd! Zie trouwens ook dit leuke filmpje met bijbehorende graphics.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten