vrijdag 15 juni 2012

Duitsland als voorbeeld? Oké, maar dan juist minder bezuinigen!

De Duitsers stellen zichzelf als voorbeeld van hoe je je begroting op orde moet brengen. Griekenland, Portugal, Spanje, Italië en Ierland moeten doen wat Duitsland tussen 2002 en 2007 heeft gedaan: orde op zaken stellen door strenge bezuinigingen en loonaanpassingen. Maar klopt dat wel?

Sebastian Dullien maakt een mooie vergelijking tussen wat Duitsland van 2002 tot 2007 echt deed en wat Griekenland, Portugal en Spanje sinds 2009 hebben gedaan. Zie de link hieronder.

Als je kijkt naar de verbeteringen in de structurele begrotingspositie, dan valt die verbetering van Duitsland in het niet bij die van die drie landen. En dat in veel kortere tijd dan de tijd die Duitsland nam. Zie het plaatje hieronder.


Hetzelfde beeld zie je als je kijkt naar de loonmatiging: in Duitsland een gemiddelde jaarlijkse daling van 0,7 procent tegenover 6,8 procent in Griekenland, 5,2 procent in Portugal en 2,3 procent in Spanje.


Sebastian Dullien besluit met:
Wat zou er gebeurd zijn als de rest van de eurozone echt "een beetje meer Duitsland" was geweest? Welnu, als je kijkt naar de cijfers van de Duitse aanpassing van het laatste decennium, dan zou dit een veel pragmatischer aanpassing van de Europese fiscale regels geïmpliceerd hebben en dus een veel zachter, langzamer en meer groeivriendelijk bezuinigingspad. Het is zeer waarschijnlijk dat landen als Spanje of Portugal de diepe recessies voorkomen hadden waar ze nu in zitten (Duitsland slaagde er met "slechts" enkele jaren van stagnatie in om de bezuinigingen door te komen, niet met een diepe recessie) en we zouden een full-blown bankencrisis in Spanje hebben voorkomen (de Duitse banken hadden ook problemen in de jaren nul en een full-blown recessie zou een aantal van hen over de rand geduwd hebben). 
Helaas geeft de Duitse regering de rest van Europa niet de mogelijkheid om te doen zoals Duitsland heeft gedaan. In plaats daarvan worden ze gedwongen om het ongelukkige experiment van zo wreed-als-mogelijke bezuinigingen zonder compromis door te voeren - met de ellendige resultaten die we nu in heel Europa waarnemen.
Why can’t you just all be a little more German? — Social Europe Journal:

'via Blog this'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten