dinsdag 26 juni 2012

Financiële wereld: Belast ons!

In vervolg op dit bericht van gisteren en via Huffington Post: 51 financiële experts, werkzaam of werkzaam geweest in de financiële sector, roepen in een open brief gericht aan de landen van de G20 en de Europese leiders op om financiële transacties te belasten. Zie het bericht hieronder. Kijk ook naar de indrukwekkende lijst met namen. In mijn vertaling:
Als personen met kennis uit de eerste hand van en een schat aan ervaring in de financiële sector dringen we er bij u op aan om een kleine belasting op financiële transacties te introduceren. Deze belasting zal de financiële markten weer in evenwicht brengen door de korte-termijn handelsmentaliteit terug te dringen, die heeft bijgedragen aan de instabiliteit van onze financiële markten. Ook kan het een belangrijke bron van inkomsten zijn.
In de laatste tientallen jaren is de activiteit op de financiële markten geweldig toegenomen, met een waarde van de transacties die nu zeventig keer groter is dan die van de echte wereldeconomie. De primaire rol van de financiële sector is om investering te bevorderen, kapitaal efficiënt te alloceren en risico te verminderen. Maar veel van de huidige financiële activiteit draagt niet aan deze doelen bij. (...)
Er zijn zorgen geuit dat de financiële transactie-belasting slecht zou zijn voor de economische groei. Maar de aanwijzingen groeien dat het effect er van positief zou zijn, door wispelturigheid te verminderen en hoognodige inkomsten te genereren. Criticasters hebben ook ten onrechte het volume van de handel geassocieerd met efficiëntie-verhogende liquiditeit en ze hebben er niet voldoende rekening mee gehouden dat de veerkracht van de markt en het vertrouwen ondermijnd worden in een wereld waar zeer korte-termijnhandel het financiële systeem domineert. Zoals veel vooraanstaande economen al hebben gezegd, zal een bescheiden transactiebelasting in feite het functioneren van de markten verbeteren.
Financiële transactiebelastingen hebben reeds bewezen effectief te zijn. Tal van landen, waaronder die met sterk ontwikkelde en snel groeiende markten, zoals het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Hong Kong, Singapore, Zwitserland en India, hebben op het ogenblik al vormen van een financiële transactiebelasting, die miljarden dollars per jaar opbrengen. Nieuwe financiële transactiebelastingen, of ze nu overeengekomen worden door de G20, de Europese Unie of door individuele landen, openen een reële mogelijkheid om de financiële sector te herstellen in zijn eigenlijke rol, terwijl ze hoge opbrengsten creëren voor mensen in urgente nood zowel in het binnenland als in de armste landen. Wij geloven dat dit een kans is die niet gemist moet worden.
Letter From Financial Industry Professionals in Support of Financial Transaction Taxes - IPS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten