zondag 24 juni 2012

Over de voordelen van het niet als een econoom denken - Peter Dorman

Peter Dorman, die druk is met het schrijven van een rapport over kinderarbeid voor de ILO (International Labor Organization), legt uit hoe een econoom denkt over toelagen aan gezinnen met kinderen die uitgekeerd worden onder de voorwaarde dat die kinderen naar school gaan of medische checkups krijgen. Een econoom zou die voorwaarde afwijzen, want een gewone overdracht van geld zou het nut van die gezinnen meer vergroten. Immers: hoe meer keuzevrijheid, hoe beter. Zie de link onderaan dit bericht.

Maar als je geen econoom bent, dan weet je dat nutsmaximalisering een wel heel gebrekkige weergave is van hoe mensen handelen. Het meeste gedrag is normgeleid. En die uitkering onder voorwaarden is een interventie die bedoeld is om normen over opleiding en gezondheidszorg te beïnvloeden. En beïnvloeding van normen, dat doe je als overheid onvermijdelijk. En het is dus belangrijk om het in de goede richting te doen.
Deze dingen zijn veel, veel gemakkelijker te begrijpen als je niet "als een econoom denkt".
EconoSpeak: The Reflexive Libertarianism of Mainstream Economi...: I haven’t been blogging at all in the last few weeks, and I shouldn’t be now, because I am racing deadlines to complete work on a forthcomi...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten