zondag 30 december 2012

Muziek voor de zondagochtend - Janine Jansen & friends - Beethoven: Septet in Es-groot, op. 20Met het Septet voor strijkers en blazers in Es-groot (op. 20), dat Beethoven rond 1800 componeerde, begon hij populair te worden bij het grote publiek. Jan Caeyers schrijft erover, in zijn Beethoven-biografie:
Het Septet werd erg populair en er verschenen meteen diverse arrangementen. Het was snel en slim gemaakt, stoelde op een lange divertimento-traditie, maar had toch een eigen en ietwat donkere kleur. Het bevatte talrijke moderne en flitsende effecten, en was tegelijkertijd heel publieksvriendelijk. Later zou Beethoven nogal geringschattend beweren dat hij er toen geen benul van had hoe je moest componeren. En volgens Czerny zou hij zelfs gezegd hebben dat dat hij dit werk niet kon uitstaan en dat hij zich ergerde aan de algemene bijval die het genoot. Beide uitspraken illustreren de gêne die grote kunstenaars nogal eens hebben tegenover het werk uit hun jonge jaren. In het geval van Beethoven kwam daar nog bij dat hij zich moeilijk kon voorstellen dat composities die weinig inspanning vragen bij het maken of beluisteren, grote werken konden zijn.
Ik vind het geweldige muziek! Hier is een live-uitvoering van 29 december van het vorig jaar in Vredenburg Leidsche Rijn door Janine Jansen & friends, bestaande uit:

Janine Jansen, viool
Dana Zemtsov, altviool
Jens Peter Maintz, cello
Stacey Watton, contrabas
Martin Fröst, klarinet
Jasper de Waal, hoorn
Fredrik Ekdahl, fagot

Geen opmerkingen: