donderdag 6 december 2012

Begrotingsdiscipline en kapotbezuinigen - Valse en kromme redenering van Marcel Canoy

Marcel Canoy (zie link onderaan dit bericht) geeft een wel heel valse en kromme redenering voor zijn opvatting dat nu bezuinigen ("begrotingsdiscipline") niet, zoals Paul Krugman beweert, slecht is voor de economie. Want wat is volgens hem zo mooi aan die bezuinigingsdruk? Dat  de politiek nu wel ineens de dossiers van de zorg en de woningmarkt aanpakt. Dat moest hoognodig gebeuren en dat het nu gebeurt, dat komt doordat iedereen inziet dat we moeten bezuinigen.

Dat is toch wat, dat een hoogleraar economie op deze manier redeneert. Er is een serieus macro-economisch inzicht dat je met bezuinigen in een tijd van recessie met lage rentes en geen gevaar voor inflatie (en met hoge werkloosheid) de economische problemen verergert. Er is veel empirische evidentie dat dit inzicht ondersteunt. Maar daar gaat Marcel Canoy niet op in. Sterker, hij geeft een karikatuur van de gedachtegang van Paul Krugman. En vervolgens wijst hij op een wel zeer bijkomend voordeel van bezuingingsdruk, namelijk dat die het gemakkelijker maakt om bepaalde hervormingen er door te drukken. Hoe onzuiver en opportunistisch wil je het hebben?

"Ze zouden wel gelijk kunnen hebben hoor, die Keynesianen, maar laten we toch maar gewoon blijven hameren op bezuinigen, want anders lukt het niet om die hervormingen er door te krijgen." Het pijnlijke is dat deze redenering in de politiek wel eens gemeengoed zou kunnen zijn.

Waarom begrotingsdiscipline niet gelijk is aan kapot bezuinigen | Economisch Statistische Berichten:

'via Blog this'

1 opmerking:

  1. Helemaal mee eens. Een beetje net als dit:

    http://www.irisheconomy.ie/index.php/2012/12/14/a-rescued-comment/

    BeantwoordenVerwijderen