zaterdag 1 december 2012

De kleine man heeft het gedaan. Inzicht in het denken van de ECB. Niet alleen van de ECB - Merijn Knibbe

Merijn Knibbe is terug van een bezoek aan Frankfurt, waar hij deelnam aan een bijeenkomst van de shadow council van de Europese Centrale Bank. Hij heeft daar van insiders meer inzicht gekregen in het denken van de ECB en doet daar verslag van. Zie de link onderaan dit bericht. Zeer interessant.

De ECB wil zich alleen bemoeien met de eurozone als geheel en wil zich dus geen zorgen maken over de sterk uiteenlopende werkloosheidscijfers. Zie de grafiek, die ik hieronder overneem.


Werkloosheid in de EU, oktober 2012, en de niet bestaande EU ‘Phillips-curve’ (ECB versie).

Je zou in alle redelijkheid kunnen verwachten dat de ECB er enig oog voor heeft dat die hoge werkloosheid te maken heeft met uiteengespatte onroerend goed zeepbellen, bezuinigende overheden, instortende vraag en daardoor lage investeringen. Maar nee, volgens de ECB ligt de oplopende werkloosheid helemaal uitsluitend en alleen aan die inflexibele arbeidsmarkten.

Alles wat de financiële elites, de banken en de regeringen die door de lobby's van die banken bewerkt werden, allemaal verkeerd hebben gedaan, nee, dat heeft niets met die werkloosheid te maken. Werkloosheid komt alleen doordat werknemers te hoge lonen, te hoge uitkeringen en teveel zekerheid willen. De boosdoeners bevinden zich niet aan de top, nee, het is de kleine man die het gedaan heeft. Net zoals die 47 procent in Amerika, die volgens Romney alleen maar van de staat wil profiteren.

Dat soort denken, hoe kunnen we hebben laten gebeuren dat dat zich zo wijd heeft verbreid? In Amerika is Romney op zijn nummer gezet. Wanneer gebeurt iets vergelijkbaars in Europa?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten