Ook de Duitse kranten beginnen nu Angela Merkel op te roepen om de eurocrisis een halt toe te roepen. Vandaag schrijft de Süddeutsche Zeitung:
...veel Duitse burgers halen hun schouders op bij de mogelijkheid van het uit elkaar vallen van de eurozone, het uittreden van Griekenland zou hen zelfs welkom zijn. En de terugkeer van de D-mark zouden velen met nostalgie begroeten. Als Merkel de euro redden wil, moet ze de kiezers dus uitleggen waarom juist Duitsland met zijn exporteconomie van de eurozone en een stabiele euro profiteert. Dit voordeel is echter niet zonder kosten te verkrijgen. Men zal de burgers klare wijn moeten schenken: wie de euro wil behouden, moet daar voor een prijs betalen.
En die prijs is oftewel een nieuwe rol van de Europese Centrale Bank of gemeenschappelijke (euro-) obligaties. Het ene of het andere is onvermijdelijk, als de (financiële) markten gerustgesteld moeten worden. Maar tot nu toe schrikt de politiek er voor terug om duidelijke taal te spreken. De oplossing van de schuldencrisis is ook een verdelingsvraag: wie betaalt de kredieten die al lang zijn uitgegeven? Geheel zonder overdrachten van financieel sterke staten naar zwakke zal het niet lukken. Het alternatief voor deze redding - het in een storten van de eurozone of het overblijven van een kernzone - heeft naar alle vooruitzichten veel onaangenamere gevolgen.
Waarom heeft een Duitse krant wel de moed om dit te schrijven? En blijft de Nederlandse regering daarentegen als het bekende schoothondje achter de Duitse aanlopen? Zonder de Nederlandse kiezers de waarheid te durven vertellen? En waarom schrijven de Nederlandse dagbladen niet zulke heldere analyses? En waar zijn de Nederlandse economen? Of heb ik iets gemist?
'via Blog this'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten