Het Nederlandse bezuinigingsbeleid sinds 2010 is schadelijk geweest voor de economie. Dat is de uitkomst van de analyse van de onafhankelijke Europese economische denktank Bruegel. Volg de link onderaan dit bericht.
De twee onderzoekers, Giulio Mazzolini en Ashoka Mody, laten niet alleen zien dat het beleid slecht uitwerkte op de economische groei, maar ook dat die negatieve resultaten de optimistische prognoses logenstraften. De voorstanders van snel bezuinigen in 2010, 2011 (onze regering dus) waren er rotsvast van overtuigd dat bezuinigen snel de schuldratio (schuld als percentage van het bruto nationaal product) zou terugbrengen. Die prognose is afgebeeld in het linkerplaatje, met de blauwe onderbroken lijn.
Daartegenover geeft de rode lijn de werkelijke ontwikkeling weer. En je ziet het grote verschil. (Rechts zie je het plaatje voor Italië, dat laat zien dat het nog erger kan.)
Ik vind het nogal vernietigend. Want het beleid heeft dus extreem gefaald, niet alleen gemeten aan de maatstaven van de critici, maar juist ook aan de maatstaven van de voorstanders. Hun economische model, als je dat zo mag noemen, van hoe de wereld in elkaar zou zitten, daarvan kun je niet anders zeggen dan dat het van geen kant deugde.
Treurig om te moeten constateren dat de bezuinigers hun fouten nog steeds niet wensen in te zien. Ze zouden boete moeten doen en ze zouden weggestemd moeten worden.
Maar wat je je ook afvraagt is hoe het komt dat ons eigen Centraal Plan Bureau niet met een analyse als deze naar buiten komt. Is het CPB nog wel onafhankelijk?
En je vraagt je natuurlijk af waarom de Nederlandse kranten dit niet op de voorpagina brengen. Is de Nederlandse pers nog wel onafhankelijk?
Austerity Tales: the Netherlands and Italy | Giulio Mazzolini and Ashoka Mody at Bruegel.org
Geen opmerkingen:
Een reactie posten